T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / KİLİMLİ - Başöğretmen Şükrü Yavuz Ortaokulu

AKILLI CİHAZ KULLANIYORSANIZ BUNLARA DİKKAT ETMELİSİNİZ

AKILLI CİHAZLARDA

GÜVENLİK VE MAHREMİYET

 

Akıllı cihazlar sosyal ağlar, çevrimiçi alışveriş, internette gezinme vb. birçok etkinlik için kullanılmaktadır. Akıllı cihazları kullanırken de birçok uygulamaya ihtiyaç duyulmaktadır ve bu uygulamaların çoğu kişisel bilgileri kullanmaktadır. Bu sebeple kişisel bilgileri korumak amacıyla birtakım önlemler almak gerekmektedir.

Güvenliği sağlamak için öncelikli olarak;

 

Akıllı cihazlarda ekran kilidi kullanılmalıdır!

Akıllı cihazlar için mutlaka tuş kilidi ve parola belirlemeli, her zaman etkin olmasına özen gösterilmelidir. Desen veya kısa şifreler yerine mümkünse parmak izi gibi biyometrik şifreler tercih edilmelidir. Böylece herhangi birinin eline geçmesi halinde bilgiler daha güvende tutulabilir.

 

Yüklenen uygulamalara dikkat edilmelidir!

Akıllı cihazların uygulama marketlerinden çeşitli yazılımlar indirilebilmektedir. İndirilen uygulamaların güvenilirliği kontrol edilmeli, uygulamaya ait açıklamalar, yorumlar, indirilme sayıları ve uygulamanın geliştiricisi incelenmelidir. Bunlara ek olarak;

- Uygulamalar Google Play ve App Store gibi resmi uygulama marketlerinden temin edilmelidir. Market dışından indirilen uygulamalar fark edilmeyecek riskleri barındırabilmektedir.

(Örneğin, kişisel bilgiler sızdırılabilir, sistem yavaşlatılabilir)

- "Editörün" seçimi, PEGI gibi derecelendirme işaretleri, uygulama puanı ve kullanıcı yorumları yol gösterici olabilir.

- Uygulamanın gereğinden fazla izin isteyip istemediğine dikkat edilmelidir.

- Kullanılmayan uygulamalar kaldırılmalıdır.

- Uygulamalar düzenli olarak güncellenmelidir.

 

Cihazlardaki uygulamalarda nelere izin verildiğine dikkat edilmelidir!

Uygulamalardan gelen izin taleplerine karşı dikkatli olunmalıdır. Bazı uygulamalar; kamera, mikrofon, fotoğraflar hatta rehbere dahi erişmek istemektedir. Peki, yüklenen uygulamanın gerçekten de rehbere erişmesi gerekli midir? Bu sebeple akıllı cihazlara uygulama yüklerken izin talepleri konusunda titiz davranılmalıdır.

 

Kullanılmayan cihaz bağlantıları kapalı tutulmalıdır!

Bluetooth, konum, Wi-Fi ve NFC gibi cihaz bağlantıları kullanılmadığı durumlarda kapalı halde tutulmalıdır. Kullanılmayan bağlantıların kapalı olması siber saldırılara karşı koruma sağlar. Böylece, fotoğraflar, dosyalar vb. kişisel bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından erişebilmesinin önüne geçilebilir.

 

Yazılım güncellemeleri yapılmalıdır!

Güncel olmayan yazılım ve uygulamalar zafiyet barındırabilir. Bu sebeple sistem yazılımı ve uygulamalar güncel tutulmalıdır.

 

Antivirüs uygulaması kullanılmalıdır!

İndirilen dosyalar ve akıllı cihazlara yüklenen uygulamalar kötü amaçlı kodlar içeriyor olabilir. Bu kod bir kez başlatıldığında verilerin ele geçirilmesine sebep olabilir ve gizliliğe zarar verebilir. Bunu önlemek için lisanslı iyi bir antivirüs uygulaması yüklemek olası riskleri azaltacaktır. Bazı uygulamalar, mobil cihaz kaybedildiğinde bulmaya, uzaktan verileri silmeye, tehdit olabilecek bilinmeyen arayanları engellemeye ve hangi uygulamaların güvenli olmadığını söyleme gibi daha fazla işlevlere sahiptir.

 

Cihazdaki veriler şifrelenmelidir!

Çoğu akıllı cihaz yerleşik bir şifreleme özelliğine sahiptir. Şifreleme, verileri okunamaz hale getirme işlemidir. Bu özelliği akıllı cihazlarda bulmak ve verileri şifrelemek için bir şifre girmek yeterlidir.

 

İnternetteki zararlı içeriklerden korunmak için;

'Güvenli İnternet Hizmeti' kullanılabilir. Güvenli İnternet Hizmeti, internet servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz olarak sunulan ve kişileri internetteki zararlı içeriklerden büyük oranda koruyan alternatif bir internet erişimidir. Bilgi almak için "www.guvenlinet.org.tr" sitesi ziyaret edilebilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.04.2021 - Güncelleme: 13.11.2023 23:03 - Görüntülenme: 1295
  Beğen | 5  kişi beğendi

Etiketler :
güvenli, akıllı,